Istad Kraft og TrønderEnergi planlegger å bygge et nytt vannkraftverk i Sunndal kommune med en installert effekt på 400 MW. Nedre Driva kan forsyne 70 000 husstander årlig og vil gi et viktig bidrag til kraftbehovet i Midt-Norge.
Istad Kraft og TrønderEnergi har inngått et samarbeid om utviklingen av Nedre Driva kraftverk, et omfattende vannkraftprosjekt ved Sunndalsøra. Med en årlig produksjon på 1,1 TWh og en installert effekt på 400 MW, vil dette bli et av de største vannkraftverkene i regionen.
Planene innebærer en 35 kilometer lang vanntunnel fra Gjevilvatnet til en ny kraftstasjon i fjellet ved Sunndalsøra, samt en pumpeledning fra Driva ved Festa til Gjevilvatnet. Begge disse punktene ligger i Oppdal kommune. Kraftverket vil bruke eksisterende magasiner og vannveier på en effektiv måte.
— Det er stort behov for ny kraft i Møre og Romsdal, og Nedre Driva fremstår som et meget interessant prosjekt med positiv tilførsel av både energi og effekt i regionen, sier konsernsjef Ivar Kosberg i Istad Kraft.
Prosjektet er fortsatt i en tidlig fase og vil kreve konsesjon fra nasjonale myndigheter. En melding til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) planlegges sendt før sommeren, som første steg i prosessen. Det vil deretter utarbeides en konsekvensutredning i samarbeid med vertskommunene og lokalsamfunnet.
Kostnadsrammen for prosjektet er estimert til mellom fem og seks milliarder kroner.
— For å lykkes med det grønne skiftet trenger vi betydelig mer fornybar energi og fleksibel kraftproduksjon. Dette prosjektet vil være et viktig bidrag, sier Ståle Gjersvold, administrerende direktør i TrønderEnergi.
Med dette tar Istad Kraft og TrønderEnergi et betydelig steg mot å sikre framtidig energiforsyning og støtte opp under bærekraftig vekst i regionen.
Utvikling av vannkraft i tilknytning til Driva startet i 1910 og fortsatte gjennom 1950-tallet. Byggingen av dagens Driva kraftverk startet i 1970 og i 1973 ble det satt i drift. Siden den gang har det levert energi og effekt som samfunnet trenger.
I over 50 år har kraftverket gitt inntekter til vertskommunene Oppdal, Sunndal og Surnadal, og til eierne TrønderEnergi Kraft AS og Istad Kraft AS.
Driva kraftverk var full av nyvinninger. Det var verdens første kraftverk med luftputekammer ved siden av tilløpstunnelen. Francisturbiner for så stor fallhøyde var aldri før blitt bygget. At den ble bygget med mesteparten av anlegget skjult inne i fjellet var også nytt den gang.
Du kan lese mer om historien til kraftverket i Trønderenergis Tjuefemårsjubileumsskriftet som de ga ut i 1998.