Summen av alle små grep i hverdagen er med på å avgjøre hvor høy din strømregning er. Her er våre ti beste strømsparetips til deg som ønsker å spare strøm.
I Norge bruker vi aller mest strøm til oppvarming og varmtvann – ca. 75% av forbruket går til dette.
En normalhusholdning bruker aller mest strøm til oppvarming, og derfor er det også her de største innsparingene kan skje. Senker du innetemperaturen 1 grad, kan du spare hele 5 % av energiforbruket du bruker til oppvarming! Det er med andre ord mye penger spart i å ta på en ekstra genser og et par tjukke sokker.
Hvis mulig bør du prøve å få et jevnere forbruk i løpet av dagen. Du bør unngå å ha på flere elektriske apparater samtidig, men heller planlegge når på døgnet du tenker å gjennomføre dine gjøremål. En klassisk feil mange gjør er å kjøre vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin samtidig.
Er du mer bevisst rundt dette vil det være med på å redusere effekttopper og gi deg lavere nettleie.
Av og til er det godt å slippe litt frisk luft inn i huset, men det er uklokt å «fyre for kråka». Hvis det er behov for å lufte, bør du forsøke å lufte raskt og effektivt.
Å installere varmtvannsbereder, varmekabler, varmepumpe og panelovn med styring er en investering som lønner seg for de fleste boliger. Har du i tillegg tid, temperatur og effektstyring bidrar dette til at du bruker strøm på en smartere måte. Setter du tidsstyring på natt til for eksempel 21:00 – 06:00 vil du treffe de billigste timene både på strømpris og nettleie. I tillegg får du en jevnere innetemperatur og bedre inneklima.
Tips: Istad Kraft har et bredt utvalg varmepumper til ulike behov. Se vårt utvalg av varmepumper her!
Inne i Istad-appen kan du se forbruket ditt dag for dag, både i kWt og i kroner. I appen kan du se når på døgnet strømprisen er lavest og deretter også planlegge når du bør bruke dine elektriske apparater. Dersom du setter i gang disse enkle sparetiltakene i dag, kan du se resultatet i appen allerede i morgen. Dette er både motiverende og oversiktlig og bidrar til å skape kontroll over ditt strømforbruk.
Tips: Med Istad-sanntidsmåler kan du måle strømforbruket ditt i sanntid direkte i appen.
Å ta lengre dusjer er behagelig, men kostbart. Varmt vann er en stor post når det gjelder strømforbruk, og her er potensialet stort for litt sparing. Ta kortere dusjer når strømprisene er høye. Sparedusj er også et godt hjelpemiddel for å redusere bruken av varmtvann. Å fylle opp badekaret bør unngås ved de høyeste strømtoppene. Strømtoppene ser du i Istad-appen.
De største elektriske apparatene i en bolig, er kanskje oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin. Tørketrommel er et kjekt produkt som bruker en del strøm, og som dermed er en kilde til sparing. Kanskje kan du i større grad henge opp klær på tørkestativ når strømprisene er som høyest. Det er også lurt å planlegge bruk av både vaskemaskin og tørketrommel, slik at ikke maskinene går for «halv maskin». Prisen for en vask er den samme uansett om maskinen er full eller ikke.
Belysning i din bolig er kanskje ikke det som bruker mest strøm, men bytter du til LED-pærer i dine lyskilder, vil du spare noe da LED bruker langt mindre energi enn de tradisjonelle gløde- og halogenpærer. Fordelen er også at de varer lengre. I snitt bruker nordmenn 10 % av strømforbruket til belysning. Gjør det derfor til en god vane å skru av lyset i rom som ikke er i bruk.
Strømprisen er høyest når gjennomsnittsforbruket er på topp. Den typiske trenden er at strømprisen er høyest på morgenen når befolkningen står opp, og når vi kommer hjem fra skole/jobb på ettermiddagen. Du bør derfor unngå å lade bilen i disse tidssonene. Ved å bruke Istad-appen får du oversikt over strømprisene gjennom døgnet og kan dermed sette bilen på lading når prisen er på det laveste.
Energimerking av boligen skal øke bevisstheten om energibruk og løsninger som gjør boligen din mer energieffektiv.
Energimerking er obligatorisk ved salg og utleie, men er like aktuelt for boligen du bor i for å finne gode energieffektive løsninger.
Her kan du lese mer om energimerking.
Vi tar bærekraft på alvor. Her kan du lese om våre utvalgte bærekraftsmål.
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.