Prisutvikling og forventninger til kraftmarkedet i 2025 | Istad Kraft

Prisutvikling og forventninger til kraftmarkedet i 2025

Sist oppdatert: 24-04-2025

Etter en vinter preget av lave strømpriser og god ressursbalanse, går vi nå inn i en vår og sommer hvor vi kan forvente fortsatt lave priser – selv om det finnes enkelte usikkerhetsmomenter utover høsten.

Istad Kraft artikkelbilde 1620x745px Vann

Lave priser i NO3

Kraftmarkedet i prisområde NO3, som omfatter Midt-Norge, har vært svært stabilt og lavt priset gjennom både høsten 2024 og vinteren 2024/2025. Årsgjennomsnittet for 2024 endte på 32,56 øre/kWh, mens gjennomsnittsprisen for 2025 – når det nå gjenstår seks dager av april – ligger på kun 24,8 øre/kWh. Dette er en svært lav pris, spesielt tatt i betraktning at det omfatter vinter- og vårmånedene.

Gjennomsnittsprisen for første kvartal i NO3 har dermed ligget godt under nivåene vi så i 2022 og 2023. Dette skyldes blant annet:


Samtidig har det vært store regionale forskjeller. I Nord-Norge (NO4) har prisene vært ekstremt lave, med et gjennomsnitt på kun 7 øre/kWh så langt i år. Til sammenligning har Sør-Norge (NO2) hatt en snittpris på hele 75,2 øre/kWh.

Rekordhøy magasinfylling

Magasinfyllingen nasjonalt er nå rekordhøy – 13 TWh over normalen. NO3 bidrar med omtrent 2 TWh av denne rekordfyllingen, mens Nord-Norge (NO4) bidrar med 5,5 TWh.

I tillegg til vannbeholdningen i vannmagasinene så ligger det mye forventet tilsig i snø og grunnvann i spesielt NO4 med vel 5 TWh. I de sørlige delene av landet har det vært lite snø i vinter og dermed betydelig lavere beholdning med snø og grunnvann. NO2 har faktisk nesten 7 TWh mindre i snø og grunnvann enn normalt.

Hva kan vi forvente videre i 2025?

Når vi ser fremover mot vår og sommer, er det flere faktorer som vil påvirke prisbildet:

Videre utsikter mot høsten er avhengig av de samme faktorene, der spesielt nedbøren har stor betydning. Med en særdeles god hydrologisk situasjon og fortsatt begrensninger i overføringskapasiteten så lever NO3 til dels sitt eget liv: God hydrologi tvinger produsentene til å produsere og tilbudet blir stort samtidig som etterspørselen er begrenset til forbruk innenfor NO3 og en liten eksport sørover.

Skulle vi derimot få en tørr sommer og høst, vil prisene kunne stige og knytte seg tettere til prisnivået i de sørlige prisområdene. Prognosene nå tilsier imidlertid at vi kan forvente lave priser gjennom store deler av 2025, med mulige prisøkninger først mot inngangen til 2026.