Etter at malingsprodusentene Gjøco ble Miljøfyrtårn har de samarbeidet med Istad Kraft om å redusere forbruket ved fabrikken i Torvikbukt
Gjøco AS er en av Norges ledenede malingsprodusenter, med en markedsandel på omlag 13 prosent i det norske markedet for dekorativ maling. Produksjonen på til sammen fem millioner liter i året er fordelt mellom den største fabrikken i Torvikbukt i Gjemnes og en litt mindre fabrikk i Skåne i Sverige.
– Det var her i Torvikbukt min bestefar startet Gjøco som fiskematprodusent i 1940. Biprodukter ble linolje og tran, og det var denne tranen som ble brukt da den første malingen ble produsert i 1941 forteller daglig leder Rolf Tage Gjøen.
Fabrikk i Torvikbukt
Ved fabrikken i Torvikbukt produseres det både interiør- og eksteriørprodukter i jevn fordeling. Primært er det dekorative malinger for småbåter, hus og hjem, forhandlet gjennom fargehandlermarkedet.
– Det har vært stor utvikling her, og nå er det femti ansatte her i Torvikbukt og vi omsetter for rundt 270 millioner kroner i året. Hver dag produserer vi 150 paller, så det er 3-4 vogntog her hver dag som blir fylt opp, forklarer Gjøen.
Miljøfyrtårn
Bedriften ble i 2015 Miljøfyrtårn, og har satt ekstra fokus på ENØK, transport og avfall blant annet.
– Vi har gjort en rekke tiltak ved fabrikken. Vi gjorde først en grundig tilstandsanalyse i forhold til ENØK, og sammen med Istad Kraft monterte vi blant annet temperaturmålere en rekke steder i fabrikken, forteller teknisk sjef Ingeborg Singsås Venås.
Et av tiltakene som ble gjennomført var å montere frekvensomformer for ventilasjonsanlegget, slik at det ikke bruker så mye strøm når det ikke er folk i produksjonen. I tillegg har det redusert støynivået i produksjonen.
– Etter temperaturmålingene justerte vi temperaturen ned fra 20 til 18 grader, siden anlegget ikke klarte å levere 20 grader uansett. Det bare brukte strøm i forsøket på å nå 20 grader uten å lykkes, sier Singsås Venås.
Anlegget i Torvikbukt er på omlag 4900 kvadratmeter og består av bygningsmasse fra 1973 til 2016.
– Den sammensatte og delvis gamle bygningsmassen gir oss utfordringer knyttet til ventilasjon og oppvarming. I tillegg har vi veldig mye intern transport som gjør at mange porter er nødt til å stå åpne. Derfor har vi montert plaststrimler foran portene, slik at varmetapet blir redusert. Samtidig gir det mindre gjennomtrekk og bedre luft for de som arbeider inne i fabrikken, sier hun.
Redusert strømforbruket
Hun sier strømforbruket har gått ned etter at Istad Kraft ble involvert.
– Nå som vi har mer fokus på strømforbruket føler vi at vi har kommet bedre ut av det. Vi ser at forbruket har gått ned, og at det lønner seg å være miljøfyrtårn og å ha med partnere som Istad som hjelper oss å holde fokus. Det kan være lett å miste fokus når ting går bra, sier Singsås Venås.
For Gjøco gir effektivisering og reduserte utgifter økt konkurransekraft.
– Som alle forstår er det stor konkurranse i vår bransje også. Vi har derfor fokus på å være kostnadseffektive, og da er energikostnadene et naturlig element å jobbe med. Når vi klarer å redusere kostnadene gjør det oss bedre rustet til å møte konkurransen fra utenlandske produsenter, sier Gjøen.
– Og så er det gunstig i et miljøperspektiv å redusere strømforbruket. Derfor har vi tatt dette på alvor, sier Gjøen.