Kjøp av opprinnelsesmerket strøm gir dokumentasjon tillatt brukt i bedriftens klimarapportering, og gir mulighet til å kommunisere dine bærekraftige valg.

Energiforbruket er ofte den største enkeltfaktoren i virksomheters klimagassutslipp. Norsk kraftproduksjon er fornybar, men strømmen er ikke sporbar og flyter over landegrensene. Det du får i stikkontakten er en blanding av norsk og importert kraft. Strømforbrukere som vil dokumentere at de bruker fornybar kraft kan kjøpe opprinnelsesgarantier.

En frivillig ordning

Opprinnelsesgarantier er en frivillig ordning innført av EU. Norge sluttet seg til ordningen i 2005 som en del av det felles energimarkedet under EØS-avtalen.

Statistikk fra NVE viser en økende etterspørsel etter opprinnelsesgarantier fra norske forbrukere. Det viser at flere og flere ønsker å dokumentere og kommunisere sine bærekraftige valg.

Lavere klimagassutslipp

En bedrift kan klart vise lavere klimagassutslipp ved kjøp av fornybar energi med opprinnelsesgarantier direkte relatert til eget forbruk. CO2 faktoren for strøm med opprinnelsesgaranti fra Istad Kraft var i 2017 0,3 g/kWh. Strøm uten opprinnelsesgaranti hadde en CO2 faktpr på 530 g/kWh.

Kjøp av opprinnelsesmerket strøm gir dokumentasjon tillatt brukt i bedriftens klimarapportering, og gir mulighet til å kommunisere dine bærekraftige valg.

Har tatt valget

Molde Fotballklubb dekker opp sitt strømforbruk med opprinnelsesgarantier på Aker Stadion. Når spillerne løper ut på matta til seriestart, så er det på en bane med undervarme ved hjelp av strøm med opprinnelsesgarantier. Det samme gjelder for leietakere på Aker Stadion, og Bendik Hareide hos Tingh Kommunikasjon forteller at for Tingh så var det avgjørende at de kunne leie lokaler og samtidig ha så lavt klimaavtrykk som mulig.

North Sea Salt Works på Aukra har tatt et valg om å være bærekraftig og kjøper strøm med opprinnelsesgarantier. For North Sea Salt Works er det også et viktig virkemiddel i markedsføringen av sine produkter, de produseres bærekraftig og merker blant annet at internasjonale kunder både etterspør og forventer dette.


Vil din bedrift ta et aktivt valg for miljøet kan du kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti her


Hør Arve Øverland fortelle om sitt valg: