Ved å slå to kraftige, velplasserte slag med hammeren, var varmepumpa hans. Nå går den lille familien vinteren varmt i møte.

Helge Ørteigen, kona Berit og datteren Eira bor i Helges barndomshjem på Øre i Gjemnes. Huset fra 1987 ble pusset opp for to år siden.

Helge er til daglig lærer ved Batnfjord skule, mens Berit for tiden er hjemme med 4 måneder gamle Eira. Ellers er hun interiørarkitekt hos Norconsult i Kristiansund. Hjemmet deres bærer preg både av en interiørarkitekts hånd og gode snekkerferdigheter. Her er det mange bevisste valg, både utvendig og innvendig – blant annet med selvlagde møbler.

_ Da vi pusset opp huset, var det slik at jeg tegnet og Helge snekkerte. Det er veldig stas å kunne forme sitt eget hjem, mener Berit.

Hardtslående

Det er ikke bare hjemme at Helge kan å slå spiker – det fikk han også vist under Dyregoddagene i Batnfjorden i september. Under det populære arrangementet hadde Istad kraft en konkurranse: den som klarte å slå en spiker ned i en tømmerstokk med færrest slag, vant en varmepumpe verd kr 21.500,-!

Engasjementet og deltagelsen var god. Det var også resultatene. Etter tre dager var det ni stykker som stod på delt førsteplass, og som hadde klart å slå spikeren ned i stokken med kun to (!) slag. Etter trekning blant de ni finalistene, var det Helge Ørteigen som gikk seirende ut av konkurransen.

_ Det var to velinvesterte slag. Vel 10.000 kroner slaget for å være nøyaktig. I utgangspunktet var jeg veldig fornøyd med at jeg slo svigerfar, som hadde tre slag, smiler den glade vinneren.

Vil varme opp for datteren

Det har også vist seg at varmepumpa ble mer kjærkommen enn han først hadde trodd.

_ Jeg vurderte å gi vekk varmepumpa til søstra mi, ettersom hun hadde behov for en. Men nå på slutten av høsten, kjente vi at det var ganske kaldt i gangen. Det har ikke vært så farlig når det var bare oss to, men når vi har fått ei lita ei, er det kjekt å ha det varmere, sier Helge.

Mindre vedfyring

I dag har den unge familien elektrisk varme i gulvet som hovedvarmekilde på stua. I kuldeperioder tar de toppene med vedfyring.

_ Det er ikke like lett å styre temperaturen når vi fyrer i ovnen. Dersom det er for varmt i stua, åpner vi døra til gangen. Nå kan det bli omvendt – med bedre varme i gangen kan det hende vi slipper å fyre så mye på stua, tror Helge.

Trodde ikke varmepumpe passet

Under oppussingen av huset, bodde det unge paret i sokkeletasjen. Slik kunne de bruke god tid på renoveringen, og de slapp å bo på en byggeplass. I leiligheten hadde de varmepumpe, og den fungerte bra. I nyhuset hadde de imidlertid ikke tenkt å kjøpe en, for de trodde den ville bli for dominerende, og ikke ville passe inn i arkitekturen de har valgt på huset. Nå er de veldig fornøyd med plasseringen både innvendig og utvendig.

Stramt arkitektonisk

_Utenpåliggende installasjoner kan virke ødeleggende for det stramme arkitektoniske uttrykket, som vi ønsker å opprettholde. Vi har unngått å benytte hvitt i huset, og var litt spent på hvordan det skulle blir med en hvit, stor varmepumpe. Men plasseringen i trapperommet ble ikke så prangende. Montøren sa dessuten at det var mulig å spraye den sort, slik at den matcher våre sorte stikkontakter og brytere. Vi får se når det har gått litt tid, smiler Berit.

Usynlig utedel

De glade varmepumpevinnerne opplever at de har blitt godt tatt imot, og at de har blitt hørt. Utedelen er f. eks plassert under terrassen ved inngangspartiet – helt usynlig. _ Alle har vært veldig trivelige, og vi har fått forståelse for at vi vil ha mest mulig skjult. Ifølge montøren er det flere og flere som blir mer kritiske, og ikke monterer utedelen rett på veggen. Svein som var her først, tok seg god tid til å velge den løsningen som ville gi best varme. Vi følte at vi var ivaretatt, og har et innmari godt inntrykk. Siden vi har vunnet varmepumpa, kunne de jo tatt en kjapp løsning, men slik har det ikke vært, sier Helge og Berit