Om vinteren bruker de fleste av oss mer strøm, og mange er derfor spesielt opptatt av å få lavere strømregning. De beste sparetipsene er veldig enkle å gjennomføre!

1. Senk innetempraturen

I Norge bruker vi aller mest strøm til oppvarming og varmtvann – ca. 75% av forbruket går til dette. En normalhusholdning bruker aller mest strøm til oppvarming, og derfor er det også her de største innsparingene kan skje. Senker du innetemperaturen 1 grad, kan du spare hele 5 % av energiforbruket du bruker til oppvarming! Det er med andre ord mye penger spart i å ta på en ekstra genser og et par tjukke sokker.

2. Spar mens du sover

Ettersom oppvarming er den største strømposten, er det også et godt sparetips å skru ned temperaturen til et minimum (men over frysepunktet) i rom du ikke bruker- eller ikke trenger å bruke. Har du panelovner med mulighet til nattesenking, kan du i tillegg spare penger mens du sover ved å skru ned temperaturen om natten.

3. Følg med på APP-en

På Istad Krafts APP kan du se forbruket ditt dag for dag, både i kWh og i kroner. Det vil si at dersom du setter i gang disse enkle sparetiltakene i dag, kan du se resultatet i appen allerede i morgen. Dette er både motiverende og oversiktlig! På APP-en kan du også se hvordan ditt strømforbruk er sammenlignet med de andre i nabolaget.

4. Luft effektivt

Av og til er det godt å slippe litt frisk luft inn i huset, men det er veldig dumt å «fyre for kråka». Så hvis det er behov for å lufte, så prøv å lufte kjapt og effektivt.

5. Vær rask i dusjen

Varmt vann er den andre store posten når det gjelder strømforbruk, og her er potensialet for litt sparing stort. Bare ved å være obs på å være rask i dusjen kommer man langt. Sparedusj er også et godt hjelpemiddel for å redusere bruken av varmtvann.

6. Belysning og elektriske apparater

De postene som kommer som nr 3 og 4 når det gjelder strømforbruk her i landet, er elektriske apparater og belysning. I snitt bruker nordmenn 10 % av strømforbruket til belysning. Gjør det derfor til en god vane å skru av lyset i rom som ikke er i bruk. Sparepærer og LED-pærer bruker mindre strøm enn vanlige pærer, så det kan også bidra til lavere strømregning.

7. Klesvask og koppvask

De største elektriske apparatene i en bolig, er kanskje oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin. Tørketrommel er et kjekt produkt som bruker en del strøm, og som dermed er en kilde til sparing. Kanskje kan du i større grad henge opp klær på tørkestativ når strømprisene er som høyest om vinteren. Det er også lurt å planlegge bruk av både vaskemaskin og vaskemaskin, slik at ikke maskinene går for «halv maskin». Prisen for en vask er den samme uansett om maskinen er full eller ikke.